Coneixent el nostre Cos

En tots els anys que porto en el món de la dansa he viscut en primera persona la ignorància del funcionament intern del nostre cos quan aquest està en moviment. Hi ha molta desconeixença sobre l’anatomia del nostre organisme.

En els últims anys, he tingut una necessitat molt gran d’entendre el cos i transmetre aquest coneixement. Per mi és molt bàsic abans de posar-se a ballar, en el meu cas dansa del ventre, saber quins músculs i ossos i òrgans participen en aquests moviments. I com el meu moviment els afecta.

M’agradaria començar per diferenciar i aclarir la diferència entre malucs (cadera en castellà) i pelvis, aquestes zones són objectiu de molts errors.

En el nostre cos tenim dos malucs, dues articulacions que uneixen els fèmurs amb la pelvis a través de la cavitat acetàbul. Gràcies als lligaments dels malucs que uneixen aquests dos ossos i el moviment dels genolls, podem dibuixar amb el nostre cos moviments com els infinits, els maies, els cercles i els accents tan coneguts en la dansa del ventre. Sense aquestes articulacions no podríem ni tan sols caminar.

pèlvisPer altre costat, la pelvis està sostinguda sobre aquestes articulacions. La pelvis és una cavitat òssea composta per 4 ossos articulats entre ells (dos ossos ilíacs, sacre i còccix). Durant molts anys s’ha estudiat la pelvis com un anell ossi no articulat. Si fos així, per exemple els bebès no podrien descendir pel canal de part durant el naixement.
La pelvis conté i protegeix les vísceres baixes del sistema urinari, reproductor i digestiu: la bufeta, la matriu i el recte. I és just on es troba la famosa musculatura del sòl pelvià.

El sòl pelvià és un cúmul de músculs que protegeix i sosté les vísceres baixes anomenades anteriorment. Té tres orificis que funcionen com a esfínters: la uretra, la vagina i l’anus. El sòl pelvià té forma de malla muscular que s’estén entre els dos ísquios, el pubis i el còccix. Ballant dansa del ventre aquesta musculatura està constantment treballant, és important posar-hi consciència durant l’embaràs, el part i durant el climateri per treballar de forma respectuosa, per no danyar aquesta zona i patir disfuncions importants d’incontinència, molèsties i dolors en la zona amb el temps.

Per acabar voldria exposar una reflexió personal i subjectiva que m’agradaria compartir amb vosaltres referent al nostre gran òrgan reproductor. Des de fa poc intento posar consciència entre la paraula úter i matriu. Les dues paraules parlen del mateix òrgan però l’origen etimològic és diferent. La paraula úter provés del llatí utêrus que significa ventre. Mentre que matriu també prové del llatí matrix que significa mare.
La paraula úter ens determina una zona, mentre que matriu ens parla de l’origen, de la mare, de la creació i la vida, a més de ser una paraula pròpiament femenina.
ÈliaPER FER A CASA:

Et proposo que assentada en un cadira amb la columna recta i els peus arreglats al terra, facis un recorregut cercant la teva pelvis amb les mans. Des de la part anterior del pubis, passant pels ilíacs, fins a arribar al sacre i el còccix.

Ara et proposo que balancegis de costat a costat per descobrir els dos isquios que tenim a sota cada gluti. Són aquests ossets que se’ns claven quan anem en bicicleta moltes hores!

Ara aixeca’t i posa’t en moviment, busca el lloc on el fèmur s’inserta a la teva pelvis, aquí tens l’articulació dels malucs. Gràcies aquests pots caminar, ballar, saltar i còrrer!

I per acabar estant dreta, fes l’accció de tossir. Notes que quan treus l’aire a cops hi ha una zona a l’alçada de la vagina i l’anus que rep més pressió? Aquí tens el sòl pelvià.

 


.
.
Vols formar part de la comunitat Dansa·Dona·Vida?
Subscriu-te ara a la nostra newsletter.
Cada quinze dies rebràs un butlletí amb articles del teu interés,
les activitats del projecte i promocions exclusives per a subscriptores.

NEWSLETTER

AMB LA SUBSCRIPCIÓ ET REGALEM UNA CLASSE!
.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s