Quan dic “climateri” saps de què estic parlant?

Fa un parell d’anys jo hagués respost “doncs no”.
Climateri (paraula que prové del grec klimater) vol dir graó. És el període a través del qual les dones passem del moment fèrtil al no reproductiu. Una transició gradual que comprèn la perimenopausa, la menopausa i la postmenopausa. O sigui, el que popularment i de manera incorrecta entenem com a menopausa.

Tècnicament, el terme menopausa fa referència només a l’últim sagnat de la dona. Es considera que aquell sagnat va ser la menopausa després que han passat 12 mesos sense regla i sense causes patològiques que justifiquin l’amenorrea.

miraguano

Què és el primer que et ve al cap en relació a la menopausa i el climateri?
Quines emocions, pensaments, sensacions i imatges es disparen?
Quina és la teva experiència si ja hi has passat o hi ets ara?
Quins són els teus referents propers si encara no hi has passat?
De què et parla la menopausa?

 


Arquetips i metàfores que ens parlen:


Durant el climateri les dones ens acomiadem de l’energia de la mare fèrtil, introduint-nos progressivament en l’arquetip de la xamana.  És l’arribada de la dona-medicina: una invitació a connectar amb la pròpia intuïció, la transformació i la sanació.

En el cicle natural, el climateri correspon a la tardor. A la tardor de la vida aprenem a diferenciar clarament el que volem i el que no volem, destil·lant el que és essencial i aprenent a posar límits.  De vegades deixant que les coses marxin, com les fulles que es desprenen suaument dels arbres. Altres vegades la suavitat no ens serveix, i hem de tallar “caps” amb la dosi necessària d’agressivitat i decisió.

.

en realitat ja la coneixes:


Sabies que les dones que encara menstruem ja coneixem (conscient o inconscientment) l’energia de la xamana? Hi transitem un cop al mes, durant el període premenstrual.  El climateri i el període premenstrual comparteixen les mateixes qualitats a nivell mental, emocional, físic i energètic.

Et passa que just abans de que et baixi la regla tens una necessitat irrefrenable de fer neteja a fons? És l’escombra de la xamana, fent neteja simbòlica (a fora) del que ja no necessites (a dins). Et passa que et sents trista, rabiosa, irritable i no tens la teva paciència i comprensió habituals?  Durant aquest període suren emocions que durant la meitat “lluminosa” del cicle no es manifesten. El premenstrual és l’hora de la veritat: tot el que no has resolt durant el mes apareix per dir-te “eooo, aquí estiiiic! què penses fer amb mi… miraràs a una altra banda o sortim a tallar els caps que cal tallar?”
Potent, no?
.
.

LA MEVA PARAULA: CURIOSITAT


Si aquí i ara hagués de respondre amb una paraula les preguntes de sota la foto, la meva seria: C U R I O S I T A T. Sense cap mena de dubte. Quant més llegeixo i exploro sobre aquesta fase, més creix la curiositat.
Serà perquè cada cop tinc més dones al meu voltant que viuen el climateri de manera conscient i celebrada. Són nous referents que em connecten a la saviesa ancestral perduda i enyorada. Són les noves bruixes. I jo, encara lluny, les escolto, me les miro, les admiro, i agraeixo poder compartir estones de vida amb elles.

I… reprenent les preguntes de sota la foto: quina seria la teva primera paraula?
T’animo a compartir-la!

Coral

 

 

Imatge: llavor de Miraguano. Foto pròpia.

 


Potser també t’interessa:
· Beneficis de dansar durant el climateri
· Dansa del Ventre i Cercle de Dones per a dones que transiten el climateri | divendres 4 de desembre

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s